אננדמיד: הרכיב בקנאביס שפועל כמו “הורמון האהבה”

מחקר חדש מצא שהשפעת צריכת קנאביס דומה להשפעותיו של ה'אוקסיטוצין', המכונה גם "הורמון האהבה" ואחראי בין היתר על יצירת קשרי אהבה חזקים כלפי אחרים. המחקר מצטרף גם לשורת מחקרים המראים כי האוקסיטוצין מכיל פוטנציאל לסייע ללוקים באוטיזם.

מחקר חדש שפורסם על ידי צוות חוקרים מהמכון הטכנולוגי האיטלקי (iiT) חושף: השפעתו של צמח הקנאביס דומה לתחושות של אהבה, הנגרמות בדרך כלל כתוצאה מהפרשת רמות גבוהות של אוקסיטוצין בגוף.

אוקסיטוצין הוא הורמון המיוצר באופן טבעי בגוף אצל גברים ונשים כאחד, ולמעשה אצל כל בעלי החיים ממשפחת היונקים. הוא מופרש בגוף כדרך קבע ומקיים קשרים עם כלל המערכות הפיזיולוגיות הקיימות בגוף האדם, במיוחד במצבי מתח, הנאה והתמכרויות. בנוסף, הוא קשור בתפקודים קוגניטיביים, חברתיים והתנהגותיים וכן ביצירת תחושת אמון וביציבות פסיכולוגית.

אצל נשים מופרש האוקסיטוצין ברמות גבוהות בזמן לידה והנקה ומסייע בכיווץ הרחם בזמן לידה ומקל על הפרשת החלב בזמן הנקה. כמו כן אחראי האוקסיטוצין על יצירת חיבור וקשרים רגשיים עמוקים עם אחרים, מה שהעניק לו את הכינוי “הורמון האהבה“.

אוקסיטוצין - "הורמון האהבה"
אוקסיטוצין – “הורמון האהבה”

אננדמיד: ה-THC של האהבה

במהלך המחקר נבדקו עכברי מעבדה, לגופם הוזרקו רמות שונות של אוקסיטוצין. החוקרים גילו כי רמות גבוהות של אוקסיטוצין בגוף העכברים הובילה ליצירתו של חומר הנקרא אננדמיד (anandamide), שהינו בעל תכונות דומות ל-THC.

ה’אננדמיד’ הוא חומר נתגלה על ידי פרופ’ רפאל משולם במהלך שנות ה-60, ונקרא על שם המונח “אננדה” מהשפה ‘סנסקריט’. משמעותו של הביטוי היא “אושר עילאי” ומשולם בחר דווקא בשם זה לאחר שגילה את החומר במחקרו לגילוי הקנבינואידים בקנאביס. האננדמיד נקשר במוח לקולטנים האנדוקנבינואידים אליהם נקשר גם ה-THC, וכן הוא אחראי ליצירת תחושת “היי” המוכרת לכל מי שהתאהב בחייו, המביאה עימה תחושות חזקות של שמחה ורוגע, ודומה מאד להשפעת הקנאביס.

במהלך המחקר ניסו החוקרים לבטל את השפעתו של האננדמיד ולחסום אותו באמצעות כימיקלים אחרים, וגילו כי הדבר הוביל לירידה משמעותית בהשפעותיו החברתיות (יצירת קשרים למשל) של האוקסיטוצין.

גם זה בטח יעניין אותך

עליית מדרגה בחקר האוטיזם

בשנים האחרונות נערכו מחקרים שבדקו את הקשר בין הורמון אוקסיטוצין לתקשורת חברתית. במחקר משולב של אוניברסיטת ייל ואוניברסיטת בר אילן, נבדקה האפשרות לרתום את האוקסיטוצין לחקר האוטיזם, לקות המתאפיינת בהפרעה בתקשורת מילולית ורגשית עם הזולת.

ד"ר דניאל פיומלי, מדען איטקלי
ד”ר דניאל פיומלי, המדען הראשי בצוות המחקר

בעקבות תוצאות המחקר, טענו החוקרים כי הבנת תפקודם ואופן פעילותם של האוקסיטוצין והאננדמיד מהווה עליית מדרגה בחקר האוטיזם.

“תרופות שונות המסייעות לגוף לשמור על רמות יציבות וגבוהות של אננדמיד לאורך זמן, יכולות לסייע ללוקים באוטיזם ביצירת קשרים חברתיים והקלת ההיקלטות בחברה,” כך לדבריו של החוקר הראשי בצוות, ד”ר דניאל פיומלי (Daniele Piomelli).

ראו עוד:
מריחואנה וסקס: שילוב קלאסי
זיווג משמיים: 4 יתרונות של קנאביס בזוגיות
זן קנאביס חדש: להגברת החשק המיני אצל נשים

המשך קריאה
Back to top button
x
Close

אופס!

אנא בטלו את חוסם הפרסומות כדי לצפות בתוכן באתר